Jak chcieć dania w restauracji na diecie? Jak jesteśmy na diecie, często daje się nam, że jedzenie na mieście jest złe. Rodzinny posiłek w restauracji odnosi się z koniecznością rozpoczynania zdrowego odżywiania na nowo, a biznesowa kolacja z ciężkostrawnymi potrawami. Dobrze nie musi naprawdę być. Wystarczy, że będziemy narzekać na uwadze kilka zasad, które sprawią, że z wszystkiego spotkania z kontrahentem czy rodziną wyjdziemy z naturalnym żołądkiem i ciepłym sumieniem. Jak wtedy jeść zdrowo w restauracji? Na co zwrócić uwagę, przeglądając menu?
Jak chcieć dania w restauracji na diecie?
Daj na jedzenia z warzywami
Niezależnie od tego albo się odchudzamy, czy mamy zalecenie spożywania lekkostrawnych potraw, warzywa są podstawą każdej zdrowej, zbilansowanej diety także nie powinniśmy ich unikać. Według tych zaleceń dotyczących odżywiania powinny one obejmować aż 50% talerza.
Dlatego ciągnąc się na obiad z rodziną lub ze swymi do restauracji, zamawiajmy przede każdym dania drogie w warzywa. W menu lokali gastronomicznych najczęściej traktują one osoba surówek oraz miksu warzyw gotowanych na parze czy w wodzie (najczęściej istnieje wówczas marchewka z różyczkami brokuła i kalafiora). Jeśli zamierzamy się na surówki, warto zwrócić uwagę, czyli nie są one zagęszczone, np. sosem majonezowym. Pamiętajmy, że to nazywa dodatkowe kalorie.
Do warzyw zaliczamy także owiane złą sławą ziemniaki. Nie powinniśmy bać się, że kosztując je, przytyjemy, bo o ile nie będą one niszczone z masłem lub polane sosem, o tyle nie będą posiadać wysokokalorycznego dania obiadowego.
W ramach kolacji pełnej warzyw możemy wybrać zupy krem. Jednak zamawiajmy te, które nie są zabielaną tłustą śmietaną.
Unikaj jedzeń tłustych i smażonych
Obróbka termiczna dań to inna sprawa, na którą należy zwrócić uwagę, gdy zabieramy się na posiłek lub kolację do restauracji. Jaki środek przygotowania dań jest wyjątkowo bliski osobom dbającym o dzienny bilans kaloryczny? Najlepiej, gdyby będą wówczas potrawy:
grillowane,
gotowane w wodzie albo na parze,
duszone,
pieczone.
Na obiad wybierz dania z artykułów pełnoziarnistych
Będąc na diecie, powinniśmy ograniczyć jedzenie produktów wysoko przetworzonych i wystawić na żywność pełnoziarnistą. Zamawiając obiad w domu gastronomicznym, wybierzmy brązowy makaron zamiast białego, do warzyw i mięsa poprośmy o kaszę lub ryż zamiast puree z ziemniaków z mlekiem i masłem.
Przede każdym powinniśmy unikać należenia do barów z fast foodami. Co jeżeli nie potrafimy spośród nich zrezygnować? Spróbujmy poszukać restauracji, które sprzedają w bliskim menu ich lepsze wersje. Możemy zjeść np. pizzę na niewielkim, pełnoziarnistym cieście z minimalną ilością sera, warzywami i małym mięsem czy hamburgera z grillowanym kurczakiem.
Menu z małym mięsem oraz rybami
Zamawiając w restauracji, starajmy się wybierać dania stworzone z chudego mięsa, jak drób, cielęcina czy wołowina, także z chudych ryb, np. z dorsza, sandacza czy flądry. Na etap diety podczas biznesowych kolacji czy rozwiązań ze przyjaciółmi warto zrezygnować z potraw zestawionych z kiełbas, wieprzowiny, problemów i pełnych ryb – łososia, halibuta czy makreli.
Miej na duże napoje
Pułapką na diecie potrafią być słodzone i gazowane napoje. Najlepszym podejściem jest woda, gdy a nie posiadamy na nią ochoty, wybierzmy soki, np. jabłkowy lub pomarańczowy, które nie zawierają cukru.
Trzymanie diety ułatwi wybór restauracji
Jedzenie razem z wybraną dietą jest bezpośrednio lepsze, kiedy zamawiamy w atrakcyjnej nam restauracji, w menu której dostają się dania odpowiadające swym oczekiwaniom. Nie potrzebują zatem istnieć lokale gastronomiczne serwujące jedynie potrawy w wersji fit. W moc miejscach, które oferują tradycyjne dania, zamówimy zupy, obiady pieczone lub gotowane.
Wybór odpowiedniej restauracji np. w Gdańsku, czy innym ważniejszym mieście, będzie bezpośrednio prostszy ze powodu na maksymalną sumę lokali. Jeśli bierzecie w Trójmieście, wartą uwagi jest restauracja Zacisze w Gdańsku Łostowicach. W menu Zacisza znajdziemy zdrowsze dania, jak rosół, makaron z warzywami czy pstrąg z miksem sałat.
Nie zaszkodzi także lekkie podsmażenie, jednak gdy zależy nam na delikatnych i niskotłuszczowych daniach, lepiej wpisać na różne środki obróbki, które pozwalają uzyskanie potraw równie smacznych, jak przy smażeniu.
Na że powinniśmy unikać dań obiadowych smażonych na dalekim oleju, są to m.in. frytki, ciasteczka krabowe, krążki cebulowe, panierowane kurczaki.
Pilnuj wielkości porcji
Ważną zasadą, której powinniśmy się trzymać, zamawiając w restauracji, jest pilnowanie ilości jedzenia, jaką jemy. Reguła istnieje taka, że od młodego jedzenia też możemy przybrać na sile. Będąc na diecie odchudzającej, porzucenie wysokoprzetworzonej żywności jest ważne ze powodu na ostatnie, że nie zawiera ona zalet odżywczych a po jej zjedzeniu szybko budujemy się głodni, oraz w konsekwencji jemy bardzo niż potrzebujemy.
Zatem zanim zamówimy kolejną porcję, odczekajmy chwilę, bo może jesteśmy teraz najedzeni zaś to własne oczy i rozbudzone kubki smakowe potrzebują więcej, oraz nie nasz żołądek.
Dbaj o zbilansowaną, zdrową dietę
Obfite rodzinne obiady czy biznesowe kolacje nie zawsze ułatwiają trzymanie diety, ale wystarczy, że będziemy narzekać na uwadze opisane zasady. Gdyby ich uważamy, nie musimy martwić o kolejne kalorie. Miejmy też, że najistotniejszy jest umiar także nie jednak warto na skalę odmawiać sobie kawałka ulubionego ciasta.
zobacz również Jak wybierać dania w restauracji na diecie?